- Aktualności
- KSOW 2014-2020
- LEGISLACJA KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA ORAZ PLAN OPERACYJNY
- Pomoc techniczna PROW 2014-2020
- Konkurs 5/2021
- Konkurs 4/2020
- Publikacje
- Pytania wnioskodawców
- Operacje realizowane w ramach Planu Operacyjnego
- Leader
- Rolnictwo
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Ochrona środowiska
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
„Starych potraw smak i urok - Wojewódzkie Spotkanie Kapel Ludowych” w Błażowej 20 maja 2018 r.
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich
na lata 2014-2020 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
„Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020”
Operacja pn. „Starych potraw smak i urok - Wojewódzkie Spotkanie Kapel Ludowych” ma na celu ochronę dziedzictwa kulturowego naszego regionu, zwłaszcza terenów wiejskich, a także krzewienie bogatych wartości folkloru oraz promowanie kultury ludowej i obrzędowej mieszkańców Podkarpacia. XXIII edycja „Starych potraw smak i urok” oraz Wojewódzkie Spotkanie Kapel Ludowych to cykliczna impreza, która odbędzie się 20 maja 2018 r. na stadionie sportowym w Błażowej o godzinie 1430. Organizatorem imprezy jest Gminny Ośrodek Kultury w Błażowej.
Od ponad dwudziestu lat w konkursie biorą udział kapele ludowe grające na tradycyjnych instrumentach, zrzeszające autentycznych muzyków ludowych. Do tegorocznego konkursu zgłosiło się 17 kapel w tym 4 w kategorii „Mistrz i uczeń”. Konkurs podtrzymuje szczytną idee kultywowania muzyki ludowej i sprzyja większemu utożsamianiu się lokalnej społeczności z zanikającą kulturą. Podczas imprezy organizowany jest również konkurs kulinarny do którego od pierwszej edycji licznie zgłaszają się Koła Gospodyń Wiejskich, stowarzyszenia oraz osoby indywidualne. W bieżącym roku w konkursie pn. „Potrawa roku” weźmie udział 16 Kół Gospodyń Wiejskich oraz 5 uczestników indywidualnych. Prezentowane potrawy przygotowywane są według tradycyjnych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie, dokumentując tym samym wiedzę o produktach charakterystycznych dla naszego regionu. Konkursowe potrawy oceniać będzie profesjonalna komisja w kategoriach tj. dania jarskie, dania mięsne, wypieki i chleby, miody oraz produkty z miodu i na bazie miodu, sery i inne produkty mleczne.
Planowanym efektem operacji będzie zachowanie tradycji w dziedzinie sztuki kulinarnej oraz kultury ludowej i folkloru, poszerzając wiedzę młodego pokolenia na ich temat.