- Aktualności
- KSOW 2014-2020
- LEGISLACJA KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA ORAZ PLAN OPERACYJNY
- Pomoc techniczna PROW 2014-2020
- Konkurs 5/2021
- Konkurs 4/2020
- Publikacje
- Pytania wnioskodawców
- Operacje realizowane w ramach Planu Operacyjnego
- Leader
- Rolnictwo
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Ochrona środowiska
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Informacja o realizowanej operacji w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014 -2020. Plan operacyjny na lata 2018 – 2019.
Operacja ,,Organizacja XX Regionalnej Wystawy Zwierząt Hodowlanych i Dni Otwartych Drzwi PODR Boguchwała”. Wystawa odbędzie się 23 – 24 czerwca 2018 roku.
Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale w partnerstwie z Małopolskim Centrum Biotechniki Sp. z o.o. z siedzibą Krasnem, Polską Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka oraz Zakładem Doświadczalnym Instytutu Zootechniki PIB w Odrzechowej Sp. z o.o. realizują operację pt. „Organizacja XX Regionalnej Wystawy Zwierząt Hodowlanych i Dni Otwartych Drzwi PODR Boguchwała”.
Głównym celem operacji jest prezentacja dorobku hodowlanego podkarpackich rolników i hodowców wraz z jednoczesnym przekazaniem posiadanej wiedzę innym rolnikom, szerzenie wiedzy o nowych technikach i technologiach w produkcji rolniczej, nawiązywanie kontaktów handlowych, promocja w mediach, przyswojenie sobie wiedzy i umiejętności oraz przyczynek do rozwoju przedsiębiorczości
Grupa docelowa: operacja skierowana jest do osób zainteresowanych wymianą doświadczeń w chowie i hodowli oraz poszerzeniem wiedzy z zakresu ekonomiczno-organizacyjnych aspektów hodowli na tle krajowych doświadczeń. Do udziału w operacji zapraszani są hodowcy zwierząt, rolnicy osiągający wybitne wyniki w pracy hodowlanej, zdobywający nagrody i czempionaty na wystawach krajowych i regionalnych, których praca i osiągnięcia stanowią bazę do rozwoju produkcji zwierzęcej w regionie, gotowi zaprezentować swoje zwierzęta na XX Regionalnej Wystawie Zwierząt Hodowlanych. Druga grupa to rolnicy pragnący zapoznać się z nowościami i trendami w produkcji roślinnej i zwierzęcej oraz nowymi typami maszyn rolniczych. Trzecia grupa to potencjalni partnerzy i klienci, czego efektem może być nawiązanie bezpośrednich kontaktów pomiędzy producentami a przetwórcami, handlowcami i konsumentami. Ostatnią z grup docelowych stanowią zwiedzający Wystawę mieszkańcy miast i wsi, którzy zapoznają się z dorobkiem wsi i obszarów wiejskich oraz optymalnymi sposobami korzystania z zasobów środowiska.
W ramach operacji zaplanowano:
o Prezentację dorobku hodowców:
- Bydła mlecznego ( w tym ras zachowawczych)
- Bydła mięsnego
- Owiec ( w tym ras zachowawczych)
- Kóz ( w tym ras zachowawczych)
- Koni
- Królików
- Szynszyli
- Alpak
- Drobiu użytkowego i ozdobnego ( w tym ras zachowawczych)
- Ryb
o Wystawę maszyn rolniczych
o Konkurs dla producentów żywności - zakłady i firmy przemysłu rolno spożywczego z województwa podkarpackiego ubiegające się o wyróżnienie w kategorii „Najlepszy produkt podkarpacki”
o Promocję Podkarpackiego Wypasu Naturalnego
o Prezentację poletek doświadczalnych PODR obejmujących łącznie ok. 700 poletek, na których doświadczenia prowadzone są z 17 gatunkami roślin rolniczych, 30 gatunkami ziół, roślin przyprawowych i miododajnych. Doświadczenia obejmują ok. 200 odmian roślin rolniczych i ogrodniczych.
o Promocję wykorzystania energii odnawialnej w gospodarstwie rolnym
o Kiermasz rękodzieła ludowego
o Prezentację Kół Gospodyń Wiejskich
Operacja promowana będzie poprzez spoty reklamowe w radio i telewizji oraz poprzez ogłoszenia w prasie regionalnej i plakaty reklamowe dystrybuowane w środkach transportu publicznego.
Planowane wyniki operacji/efekty
· Przeprowadzenie Wystawy zakończone wyłonieniem przodujących hodowców, a tym samym promujące osiągnięcia hodowlane.
· Przekazanie merytorycznej wiedzy w zakresie chowu i hodowli opartej na doświadczeniach najlepszych hodowli w kraju, skierowanej do osób odwiedzających imprezę.
· Zapoznanie uczestników Wystawy z osiągnięciami w zakresie nowych odmian roślin uprawnych oraz sprzętem do produkcji rolniczej
· Promocja sposobu wykorzystania potencjału środowiskowego, społecznego i ekonomicznego regionu z wykorzystaniem cennych przyrodniczo i krajobrazowo terenów łąkowo-pastwiskowych z zachowaniem bioróżnorodności w oparciu o naturalny wypas, oraz zainteresowanie mieszkańców obszarów wiejskich korzystaniem z zasobów środowiska w sposób mu nie zagrażających.
· Promowanie przedsiębiorczości i dziedzictwa kulturowego oraz wsi, jako miejsca przyjaznego do życia i rozwoju może wpłynąć na decyzję młodych mieszkańców wsi do pozostania i rozwoju zawodowego na terenach wiejskich, oraz promocja przedsiębiorczości prowadzonej na terenach wiejskich z wykorzystaniem lokalnych zasobów w produkcji żywności prowadzona w formie konkursu Najlepszy Produkt Podkarpacki, promocja dziedzictwa kulturowego regionu, w tym kulinarnego prezentowane przez Kola Gospodyń Wiejskich wskazuje możliwości rozwoju z wykorzystaniem najlepszych jej walorów.
Długookresowym efektem będzie wzrost zainteresowania mieszkańców obszarów wiejskich alternatywnym kierunkiem produkcji ( szczególnie gospodarstw posiadających mniejsze zasoby gruntów rolnych ), a tym samym wzrost dochodu rolniczego i rentowności produkcji oraz zainteresowania funduszami pomocowymi.
Operacja przyczyni się do zwiększenia integracji środowiska hodowców, nawiązania współpracy partnerskiej pomiędzy służbami doradczymi i instytucjami okołorolniczymi.