- Aktualności
- KSOW 2014-2020
- LEGISLACJA KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA ORAZ PLAN OPERACYJNY
- Pomoc techniczna PROW 2014-2020
- Konkurs 5/2021
- Konkurs 4/2020
- Publikacje
- Pytania wnioskodawców
- Operacje realizowane w ramach Planu Operacyjnego
- Leader
- Rolnictwo
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Ochrona środowiska
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Informacja o realizacji operacji w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. plan operacyjny na lata 2018-2019.
Operacja „Organizacja XIII Jesiennej Giełdy Ogrodniczej i Podkarpackiego Święta Winobrania Boguchwała 2018”. Termin realizacji operacji 6 -7 października 2018 r.
Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale w partnerstwie z Wojewódzkim Związkiem Pszczelarzy w Rzeszowie, Jasielskim Stowarzyszeniem Winiarzy „Vinum pro cultura” oraz Instytutem Ogrodnictwa w Skierniewicach realizują operację „Organizacja XIII Jesiennej Giełdy Ogrodniczej i Podkarpackiego Święta Winobrania Boguchwała 2018”.
Głównym celem operacji jest zapoznanie konsumentów z walorami produktów spożywczych wysokiej jakości oraz promocja produktów wytworzonych w systemie ekologicznym czy w oparciu o Integrowaną Produkcję, a także zapoznanie konsumentów z produktami pochodzącymi z Podkarpacia, które posiadają oznaczenie Chronionej Nazwy Pochodzenia – „Podkarpacki miód spadziowy” oraz „Fasola wrzawska”. Konsumenci będą mieli również możliwość zapoznania się z produktami spożywczymi wytworzonymi w oparciu o tradycyjne receptury, miedzy innymi o te, które wpisane są na listę produktów tradycyjnych. Celem operacji jest również prezentacja osiągnięć produkcyjnych przez podkarpackich ogrodników, winiarzy i pszczelarzy. Równocześnie zamierzeniem operacji jest przekazywanie wiedzy i doświadczenia innym producentom, a także pozyskiwanie wiedzy na temat nowych technologii, trendów w produkcji ogrodniczej i przetwórstwie rolno-spożywczym oraz nawiązanie kontaktów handlowych.
Grupa docelowa:
· producenci materiału szkółkarskiego, kwiatów, cebul i nasion oraz producenci owoców i warzyw,
· producenci win oraz sprzętu winiarskiego, winiarze,
· pszczelarze zrzeszeni w Wojewódzkim Związku Pszczelarzy w Rzeszowie, w tym producenci Podkarpackiego Miodu Spadziowego, który posiada europejskie oznaczenie Chronionej Nazwy Pochodzenia,
· rolnicy zrzeszeni w Stowarzyszeniu Producentów Fasoli Tycznej" Piękny Jaś" we Wrzawach posiadający europejskie oznaczenie Chronionej Nazwy Pochodzenia,
· producenci rolni zainteresowani inwestycjami w gospodarstwie w kierunku przetwórstwa na poziomie gospodarstwa oraz sprzedażą bezpośrednią,
· Koła Gospodyń Wiejskich i organizacje NGO kultywujące tradycje kulinarne Podkarpacia,
· rolnicy oraz ogrodnicy, działkowcy, właściciele ogrodów przydomowych - zwiedzający wystawę,
· instytucje, firmy, działające w sferze otoczenia rolnictwa,
· konsumenci produktów rolno-spożywczych, w tym mieszkańcy oraz młodzi mieszkańcy obszarów wiejskich zainteresowani alternatywnymi źródłami dochodu.
W ramach operacji zaplanowano:
· Prezentację dorobku podkarpackich ogrodników, m.in. wystawę owoców, warzyw oraz roślin ozdobnych, z gospodarstw współpracujących z PODR,
· Pokaz tłoczenia i degustacji świeżego soku z owoców i warzyw,
· Prezentację i degustację potraw z „Fasoli Wrzawskiej” - produktu z Chronioną Nazwą Pochodzenia,
· Prezentację dorobku podkarpackich winiarzy i sprzętu do wyrobu wina,
· Prezentację dorobku podkarpackich pszczelarzy wraz degustacją „Podkarpackiego Miodu Spadziowego” – produktu z Chronioną Nazwą Pochodzenia,
· Prezentacja dorobku Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach - udzielanie doradztwa,
· Konkurs „Najlepszy produkt podkarpacki” na bazie produktów z wykorzystaniem lokalnych surowców owocowo-warzywnych w oparciu o tradycyjne receptury przygotowania przez Koła Gospodyń Wiejskich,
Operacja promowana będzie poprzez spoty reklamowe w radiu i telewizji oraz poprzez ogłoszenia w prasie regionalnej i plakaty reklamowe dystrybuowane w środkach transportu publicznego.
Planowane wyniki operacji/efekty
· Zapoznanie uczestników Jesiennej Giełdy Ogrodniczej z osiągnięciami w zakresie nowych odmian roślin uprawianych (warzyw, owoców, roślin ozdobnych) oraz sprzętem do produkcji ogrodniczej
· Zapoznanie uczestników Jesiennej Giełdy Ogrodniczej z ofertą i osiągnięciami podkarpackich ogrodników, winiarzy i pszczelarzy
· Zapoznanie uczestników Jesiennej Giełdy Ogrodniczej z produktami z Chronioną Nazwą Pochodzenia – „Podkarpacki Miód Spadziowy” i „Fasola Wrzawska” oraz potrawami z wykorzystaniem lokalnych surowców owocowo- warzywnych opartych o tradycyjne receptury
· Promocja innego wykorzystania owoców i warzyw poprzez pokaz tłoczenia soków jako alternatywy nadprodukcji owoców i warzyw w gospodarstwach ogrodniczych i sadach przydomowych,
· Przekazywanie merytorycznej i fachowej wiedzy w zakresie uprawy roślin sadowniczych, warzywniczych i ozdobnych – przekazywanej producentów, Instytut Ogrodnictwa oraz doradców Ośrodka
· Promowanie przedsiębiorczości i dziedzictwa kulturowego oraz wsi jako miejsca przyjaznego do życia i rozwoju może wpłynąć na decyzję młodych mieszkańców wsi do pozostania i rozwoju zawodowego na terenach wiejskich. Promocja dziedzictwa kulturowego regionu, w tym kulinarnego prezentowanego podczas konkursu „Najlepszy produkt podkarpacki” przez Koła Gospodyń Wiejskich.
Długookresowym efektem będzie wzrost zainteresowania mieszkańców obszarów wiejskich alternatywnym kierunkiem produkcji (szczególnie gospodarstw posiadających mniejsze zasoby gruntów rolnych), a tym samym wzrost dochodu rolniczego i rentowności produkcji oraz zainteresowania funduszami pomocowymi.
Operacja przyczyni się do zwiększenia integracji środowiska producentów płodów ogrodniczych, nawiązania współpracy partnerskiej pomiędzy służbami doradczymi i instytucjami okołorolniczymi.