- Aktualności
- KSOW 2014-2020
- LEGISLACJA KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA ORAZ PLAN OPERACYJNY
- Pomoc techniczna PROW 2014-2020
- Konkurs 5/2021
- Konkurs 4/2020
- Publikacje
- Pytania wnioskodawców
- Operacje realizowane w ramach Planu Operacyjnego
- Leader
- Rolnictwo
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Ochrona środowiska
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Potrawy bieszczadzkie dziedzictwem kulturowym Podkarpacia – aktywizacja działań społecznych mieszkańców”
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich, Schemat II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, Plan operacyjny na lata 2018 – 2019.
Partnerzy: Bieszczadzkie Centrum Turystyki i Promocji w Ustrzykach Dolnych, Gmina Czarna
Wydatki ogółem: 7747,52 zł, w tym koszty kwalifikowane 7747,52zł, wkład własny wynosi 774,75 zł.
Zakres operacji: wydanie publikacji zawierającej przepisy kulinarne z pogranicza polsko-ukraińskiego oraz sposobów przyrządzania potraw regionalnych – codziennych i świątecznych. Do tekstów dołączone zostaną fotografie potraw regionalnych. Każdej potrawie będzie poświęcony osoby artykuł (niewielki tekst). Publikacja ma mieć charakter poradnikowy i promocyjny; ma ukazać czytelnikom bogactwo kulinarne regionu Bieszczadów – to współczesne, jak i z przeszłości, kiedy Bieszczady były tyglem kulturowym, a w miasteczkach i wsiach przenikały się kultury: polska, ukraińska, żydowska, niemiecka. Jednym z elementów tejże kultury są kulinaria. Zagadnienie kulinariów obejmuje: potrawy zimne i ciepłe, mięsne, jarskie, ciasta, napoje, nalewki.
Głównym celem operacji jest promowanie potencjału obszarów wiejskich w procesie produkcji i przetwarzania produktów rolnych.
Cel szczegółowy: celem szczegółowym operacji jest zachowanie i propagowanie sposobów przetwarzania produktów rolnych występujących w naszym regionie.
Przewidywanym efektem długookresowym:
Projekt przyczyni się do rozbudzenia zainteresowania działalnością dotyczącą produkcji żywności w Bieszczadach. Rolnicy będą świadomi, że współczesny świat w skali makro i mikro pragnie odżywiać się zdrowo, to znaczy korzystając z produktów naturalnych. Przyczyni się to do rozwoju przedsiębiorczości i małych gospodarstw wiejskich, w których można produkować jedzenie (chleb, rośliny strączkowe i inne, miody, suszone owoce, przetwory z warzyw i owoców itp.). Wiele gospodarstw dzięki produkcji żywności może zacząć lepiej prosperować na lokalnym i regionalnym rynku, przyczyniając się tym samym do rozwoju społeczno-gospodarczego Bieszczadów.
Wszystkich zainteresowanych współpracą z KSOW informujemy o możliwości rejestracji w bazie partnerów KSOW na stronie www.ksow.pl Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich ma charakter otwarty. Uczestnikami Sieci mogą być wszystkie podmioty zaangażowane w rozwój obszarów wiejskich http://ksow.pl/ksow/formularz-zgloszeniowy.html