- Aktualności
- KSOW 2014-2020
- LEGISLACJA KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA ORAZ PLAN OPERACYJNY
- Pomoc techniczna PROW 2014-2020
- Konkurs 5/2021
- Konkurs 4/2020
- Publikacje
- Pytania wnioskodawców
- Operacje realizowane w ramach Planu Operacyjnego
- Leader
- Rolnictwo
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Ochrona środowiska
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Wyjazd studyjny ukierunkowany na wspieranie rozwoju gospodarczego wsi i upowszechnienie wiedzy w zakresie optymalizacji wykorzystania zasobów środowiska naturalnego
Partnerstwo dla Rozwoju Obszarów Wiejskich Ekonomika- Nauka- Tradycja „PROWENT” Lokalna Grupa Działania informuje, iż na podstawie umowy nr OW.VI.052.16.18.2019 w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020” realizuje operację, pn. „Wyjazd studyjny ukierunkowany na wspieranie rozwoju gospodarczego wsi i upowszechnienie wiedzy w zakresie optymalizacji wykorzystania zasobów środowiska naturalnego”, której celem jest „Włączenie mieszkańców podkarpacia ze szczególnym uwzględnieniem obszaru LGD „PROWENT” do planowania i wdrażania lokalnych inicjatyw aktywizujących i promujących rozwój przedsiębiorczości opartej na lokalnych zasobach środowiska naturalnego”.
Termin realizacji operacji: 01.08.2019r.- 31.10.2019r.
Projekt dotyczy organizacji dwudniowej wizyty studyjnej do małopolskich wsi, obszaru na którym jest zaawansowany w procesie budowania marki w turystyce wiejskiej.
Projekt jest skierowany do 40-osobowej grupy osób, w tym animatorów życia społecznego, liderów lokalnych, przedstawicieli organizacji pozarządowych działających na rzecz rozwoju obszarów wiejskich i aktywizacji, gospodarstw agroturystycznych, przedstawicieli obiektów turystyki wiejskiej a także członków LGD.
Wybrana grupa docelowa projektu charakteryzuje się:
- miejsce zamieszkania: obszar wiejski, województwo podkarpackie (w pierwszej kolejności do projektu zostaną zakwalifikowane osoby zamieszkujące obszar LGD PROWENT lub prowadzące działalność na tym terenie)
- możliwość zaangażowania się i chęć aktywnego udziału w przedsięwzięciu skierowanym na aktywizację i rozwój gospodarczy przy wykorzystaniu zasobów środowiska naturalnego,
- przynajmniej 20% uczestników to osoby w szczególności starsze i /lub młodzież i/lub niepełnosprawni i inne osoby wykluczone społecznie,
- osoby, które posiadają zasoby i możliwości do otworzenia i prowadzenia działalności gospodarczej w obszarze turystyki wiejskiej i agroturystyki lub innej działalności gospodarczej.
Celem szczegółowym projektu jest:
- przeszkolenie 40 osób w zakresie dobrych praktyk związanych z przedsiębiorczością na obszarach wiejskich,
- zaprezentowanie dwóch markowych produktów funkcjonujących i przynoszących realne zyski na obszarze małopolski i opierających się na zasobach środowiska naturalnego,
- przekazanie 40 kompletów materiałów szkoleniowych dla uczestników wyjazdu,
- poszerzenie wiedzy i kwalifikacji 40 osób z dziedziny:
· wykorzystywania zasobów środowiska naturalnego
· małego przetwórstwa lokalnego, w tym tworzenia nowych miejsc pracy
· rozwoju lokalnego z uwzględnieniem potencjału ekonomicznego, społecznego i środowiskowego obszaru
Tematy szkoleń, warsztatów i prezentacji:
- wykład: Rozwój lokalny z uwzględnieniem potencjału ekonomicznego, społecznego i środowiskowego obszaru na przykładzie „Małopolskiej wsi pachnącej ziołami” oraz „Małopolski miodowej krainy”
- „Zioła polskie i japońskie – rośliny aromatyczno-przyprawowe w uprawie i codziennym życiu - historia, podstawowe właściwości, zastosowanie” (zwiedzanie ogrodu ziołowego: zioła polskie i japońskie – właściwości, zastosowanie).
- „Kuchnia japońska - przepisy, potrawy. Dania przyrządzane ze składników i na bazie ziół pochodzących z Japonii” - pokaz sporządzania ziołowych potraw japońskich wraz z degustacją.
- wykład: Sprzedaż bezpośrednia – produktów pochodzenia roślinnego. Dodatkowe źródła dochodu w oparciu o lokalne zasoby naturalne
- warsztaty edukacyjne w ogrodzie ziołowym – „Rośliny lecznicze – rozpoznawanie, uprawa, pozyskiwanie oraz przetwarzanie”- rozpoznawanie roślin zielarskich i zastosowanie ich w kuchni, ziołolecznictwie i gospodarstwie domowym.
- warsztaty kulinarne „Przygotowanie produktów z surowców zielarskich oraz na bazie ziół przyprawowych połączone z degustacją”.
- wykład: Małe przetwórstwo lokalne - szansą na tworzenie nowych miejsc pracy opartych o lokalne zasoby regionu na przykładzie Gospodarstwa Pasiecznego "Sądecki Bartnik". Produkt turystyczny oparty na lokalnych zasobach naturalnych jako narzędzie rozwoju przedsiębiorczości oraz promocji obszarów wiejskich.
- Warsztaty o prozdrowotnych właściwościach miodu pt. „Miód nie jedno ma imię”
Podczas wizyty zostaną zaprezentowane obiekty turystyczne znajdujące się na trasie „Małopolska miodowa kraina”, „Małopolska wieś pachnąca ziołami”:
- prezentacja Villi Akiko (właściciel: Akiko Miwa pochodząca z Japonii). Gospodarstwo położone na szlaku Małopolskiej Wsi Pachnącej Ziołami.
- prezentacja obiektu Willi Jasna w Czorsztynie– na trasie Małopolskiej Wsi Pachnącej Ziołami oraz Zagroda Edukacyjna. Obiekt specjalizujący się w usługach agroturystycznych, i małym przetwórstwie ziół w celach spożywczych.
- prezentacja obiektu „Sądeckiego Bartnika” (Stróże) – gospodarstwo na szlaku; „Małopolska Miodowa Kraina”, szlaku „Kulinarnego dziedzictwa Małopolski”, certyfikowana Karczma regionalna, Zagroda Edukacyjna.
Efekty operacji:
- wprowadzenie do gospodarstw agroturystycznych produktów przygotowywanych na bazie lokalnych zasobów naturalnych z ekologicznych składników i ziół,
- zwiększenie częstotliwości prezentacji i degustacji produktów na bazie tradycyjnych produktów i ziół,
- zmotywowanie do działalności na rzecz obszarów wiejskich osób, które do tej pory nie wykazywały takiej aktywności,
- poszerzenie oferty wypoczynku na obszarach wiejskich.
- Znaczne zwiększenie szans na powstawanie nowych miejsc pracy.
Dodatkowo wyjazd studyjny przyczyni się do budowania silnego sektora organizacji pozarządowych, lokalnych liderów, przedsiębiorców, wzmocni ich kompetencje i potencjał, pozwalając na realizację nowych inicjatyw skierowanych na aktywizację, wsparcie rozwój lokalnych społeczności na obszarach wiejskich.
Wszystkich zainteresowanych współpracą z KSOW informujemy o możliwości rejestracji w bazie partnerów KSOW na stronie www.ksow.pl
Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich ma charakter otwarty. Uczestnikami Sieci mogą być wszystkie podmioty zaangażowane w rozwój obszarów wiejskich.
http://ksow.pl/ksow/formularz-zgloszeniowy.html