- Aktualności
- KSOW 2014-2020
- LEGISLACJA KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA ORAZ PLAN OPERACYJNY
- Pomoc techniczna PROW 2014-2020
- Konkurs 5/2021
- Konkurs 4/2020
- Publikacje
- Pytania wnioskodawców
- Operacje realizowane w ramach Planu Operacyjnego
- Leader
- Rolnictwo
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Ochrona środowiska
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Projekt pn.: „Śladami dawnych smaków powiatu przeworskiego – tradycja kulinarna w zgodzie z darami ziemi” w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020. Plan operacyjny na lata 2018 – 2019.
Projekt pn.: „Śladami dawnych smaków powiatu przeworskiego – tradycja kulinarna w zgodzie z darami ziemi” w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020. Plan operacyjny na lata 2018 – 2019.
W dniu 07.05.2018r. Powiat Przeworski podpisał umowę z Województwem Podkarpackim na realizację w/w projektu. Całkowita wartość projektu wynosi: 28 740,16 zł. Przy dofinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego w wysokości: 19 530,00 zł.
Powiat Przeworski jest realizatorem projektu pt. „Śladami dawnych smaków powiatu przeworskiego – tradycja kulinarna w zgodzie z darami ziemi”. Przedsięwzięcie współfinansowane jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - Plan Operacyjny na lata 2018-2019. Celem projektu jest zachowanie i wypromowanie dziedzictwa kulinarnego wsi powiatu przeworskiego poprzez wyeksponowanie różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych i obrzędów z nimi związanych. Partnerami projektu są: Zespół Szkół im. Wincentego Witosa w Zarzeczu, Zespół Szkół Zawodowych im. Króla Jana III Sobieskiego w Przeworsku oraz Zespół Szkół w Kańczudze, Stowarzyszenie Aktywnych Kobiet Gminy Zarzecze, Stowarzyszenie Kobiet Gminy Gać a także członkinie lokalnych Kół Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu przeworskiego.
W ramach projektu w dniu 24 oraz 26 kwietnia br. zostały przeprowadzone warsztaty kulinarne w trzech szkołach: Zespole Szkół Zawodowych w Przeworsku, Zespole Szkół w Zarzeczu oraz w Zespole Szkół w Kańczudze. Warsztaty skierowane były do młodzieży szkolnej (18-20 lat) uczącej się w w/w szkołach średnich zawodowych o kierunkach technik żywienia i usług gastronomicznych oraz członkiń Kół Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu. Wszystkie potrawy gotowane były z wykorzystaniem lokalnych produktów, świeżych warzyw, owoców, różnego rodzaju kasz i innych pełnowartościowych składników. Panie z Kół Gospodyń Wiejskich podzieliły się swoją wiedzą i doświadczeniem związanym z tradycyjnymi lokalnymi potrawami z młodzieżą, która w obecnych czasach coraz częściej zapomina o swoich korzeniach tworzących tradycję i kulturę. Całość zakończona została degustacją wspólnie przygotowanych i udekorowanych potraw.
Końcowym etapem projektu będzie wydanie publikacji pt. „Śladami dawnych smaków powiatu przeworskiego”, odnoszącej się do tradycji kulinarnej powiatu przeworskiego, bogatej w tradycyjne przepisy, potrawy i smaki, które w obecnych czasach są pomijane i zapominane a które są wyrazem dorobku pokoleń i cechą wyróżniającą nasz region spośród innych. Zakończenie realizacji projektu przewidziane jest na koniec października br.
Wszystkie szczegółowe informacje dotyczące realizacji operacji w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020, znajdują się na portalu internetowym http://ksow.pl, tam też osoby zainteresowane podjęciem współpracy, mają możliwość zarejestrowania się jako Partner KSOW.