- Aktualności
- KSOW 2014-2020
- LEGISLACJA KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA ORAZ PLAN OPERACYJNY
- Pomoc techniczna PROW 2014-2020
- Konkurs 5/2021
- Konkurs 4/2020
- Publikacje
- Pytania wnioskodawców
- Operacje realizowane w ramach Planu Operacyjnego
- Leader
- Rolnictwo
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Ochrona środowiska
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Finał „Festiwalu Dziedzictwa Kresów” Konkurs kulinarny „Kresowe Jadło” 5 sierpnia 2018 r. Basznia Dolna
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Instytucja zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rozwoju Rolnictwa i Wsi
Finał „Festiwalu Dziedzictwa Kresów”
Konkurs kulinarny „Kresowe Jadło”
5 sierpnia 2018 r. Basznia Dolna
Marszałek Województwa Podkarpackiego i Wójt Gminy Lubaczów oraz Gminny Ośrodek Kultury w Lubaczowie zapraszają na wielki finał Festiwalu Dziedzictwa Kresów 5 sierpnia 2018 r. na placu plenerowym przy Kresowej Osadzie w Baszni Dolnej.
Motywem przewodnim imprezy są kulinarne tradycje kresowe ukazane w konkursie kulinarnym Kresowe Jadło. Zapraszamy na spotkanie z tradycyjnymi potrawami kuchni naszych babć z możliwością degustacji kresowych smakołyków.
Konkurs przeprowadzony będzie w 2 kategoriach:
· kategoria A - Koła Gospodyń Wiejskich, Stowarzyszenia
· kategoria B - podmioty prowadzące działalność gastronomiczną – restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, przetwórcy lokalnych produktów itp.
Kapitule konkursowej przewodniczy Tomasz Jakubiak – dziennikarz i kucharz, który w swojej działalności zawodowej odwołuje się do tradycyjnej kuchni i jej źródeł. Mając na względzie bogactwo, różnorodność i obfitość tradycyjnych potraw charakteryzujących poszczególne środowiska lokalne, kierując się tradycją regionu – niematerialnym dziedzictwem kulturowym - nośnikiem której są ludzie i ich pamięć, a także sięgając do tradycji kulinarnych powiatu lubaczowskiego, będącego częścią Kresów Wschodnich, organizatorzy chcą przywrócić i nadać należne miejsce kuchni kresowej. Kuchni czerpiącej z bogactw natury (lasów, jezior, rzek, płodów ziemi) oraz z wiedzy i dziedzictwa różnych społeczności, które przenikały się nawzajem, ale nie stapiały, tworząc tradycyjną kuchnię kresową, dziś często zapomnianą.
Festiwal Dziedzictwa Kresów łączy prezentacje producentów żywności, degustacje i konkursy. Na placu festiwalowym będzie około 120 stoisk kulinarnych, producenckich i rękodzielniczych. Rozstrzygnięcie konkursu kulinarnego i wręczenie nagród planowane jest około godz. 18.
Uzupełnieniem będą występy zespołów folklorystycznych, folkowych oraz gwiazdy wieczoru – Krzysztofa Cugowskiego. Dodatkowo rekreację zapewni wesołe miasteczko i place zabaw.
Wszystkich zainteresowanych współpracą z KSOW informujemy o możliwości rejestracji w bazie partnerów KSOW na stronie www.ksow.pl Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich ma charakter otwarty. Uczestnikami Sieci mogą być wszystkie podmioty zaangażowane w rozwój obszarów wiejskich http://ksow.pl/ksow/formularz-zgloszeniowy.html