- Aktualności
- KSOW 2014-2020
- LEGISLACJA KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA ORAZ PLAN OPERACYJNY
- Pomoc techniczna PROW 2014-2020
- Konkurs 5/2021
- Konkurs 4/2020
- Publikacje
- Pytania wnioskodawców
- Operacje realizowane w ramach Planu Operacyjnego
- Leader
- Rolnictwo
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Ochrona środowiska
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
„Europejski Fundusz Rolny na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa Inwestująca w obszary wiejskie”. Operacja realizowana przez Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego w Rzeszowie. Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Nazwa operacji: Promocja produktu lokalnego, regionalnego i tradycyjnego w wybranych miejscowościach na obszarze Polski.
Podczas realizacji tej operacji uczestnicy mogą degustować najlepsze produkty regionu podkarpacia, poznać ich historię, sposób wytwarzania, a także poznać producentów i możliwości zakupu w przyszłości.
Celem realizacji przedmiotowej operacji jest: promocja bogactwa i niepowtarzalności produktów lokalnych, dziedzictwa kulturowego i kulinarnego regionu Podkarpacia oraz produktów specyficznych, charakterystycznych dla naszego regionu, które są jego wizytówką, turystyki kulinarnej i agroturystyki powiatów i gmin, gospodarstw agroturystycznych znajdujących się w polskiej wsi i ukazanie codzienności życia wiejskiego z jego tradycjami, kulturą i obrzędowością, dobrych praktyk związanych z kulturą ludową oraz żywnością tradycyjną charakterystyczną dla tego regionu ale także stymulowanie rozwoju przedsiębiorczości na obszarach wiejskich.
Planowane/przewidywane wyniki operacji/ efekty: promocja kulinarnego i kulturowego dziedzictwa regionu, wzrost wiedzy o PROW, promocja obszarów wiejskich.
W ramach przedmiotowej operacji przeprowadzono prezentacje produktów lokalnych, regionalnych i tradycyjnych podczas:
1. III Kiermaszu Wielkanocnego w Rzeszowie.
2. Obchodów 10-lecia Kapeli „JODŁOWIANIE” z Jodłowej.
3. Operacji „Tradycje i obrzędy ludowe w Gminie Przeworsk”.
4. Prezentacja oraz degustację podkarpackich produktów lokalnych, regionalnych i tradycyjnych w galerii handlowej w Krakowie.
5. Dni Otwartych Funduszy Europejskich w Parku Zdrojowym w Horyńcu.
6. Dni Otwartych Funduszy Europejskich na Lotnisku Rzeszów – Jasionka.
7. Festiwalu Podkarpackich Smaków w Górnie.
8. Jubileuszu 110-lecia istnienia i działalności OSP we Wrocance
9. XVIII Festiwalu Kwiatów w Albigowej